HTML

Szülővé válás folyamata

Hogyan változik meg egy nő élete szülés után. Mitől lesz igazi anya és feleség egyben. Testi és lelki változások folyamata.

Friss topikok

  • Süli Mónika: Hát, igen! Egyszer nagyon-nagyon régen én is mondtam a férjemnek, hogy egymás kezét fogva megyünk,... (2010.02.25. 19:14) A kikövezett út
  • Süli Mónika: Szia! Ez egy számomra, nagyon hívogató kezdés volt. Móni (2010.02.24. 17:03) Az ANYA szerepe

Linkblog

stat

  Nem véletlen, hogy gyermekünk kedvességet, gondoskodó szeretetet vált ki belőlünk, édesanyákból,  hiszen ezzel biztosítják maguk számára a túlélést. Ez az báj, ártatlanság, tündériség  a fő eszközük. De emellett boldogok és játékosak is. Miért?

  A belőlük sugárzó pozitív érzelmeknek meghatározó szerepük van életük folyamán. Szellemi, szociális és fizikai erőforrásaikat gazdagítják, építik, és ehhez a tőkéhez nyúlnak majd későbbi életük folyamán. Az evolúció nem véletlen rendezte így. Ha a gyermek biztonságot talál édesanyja oldalán, akkor pozitív érzései vannak és elindul a világ felfedezésére. Ugyanakkor, ha negatív érzelmeket tapasztal, menedék után néz, és ha nincs biztos anyai oltalom, megtorpan, lemerevedik.
  Az első időszak az az időszak, amikor a biztos kötődés nagy szerepet játszik. Az anya jelenléte olyan biztonságérzetet ad, amely arra készteti, hogy felfedezze az ismeretlent, kíváncsiságát újra és újra kielégítse. A pozitív érzelmek  - mintegy felfelé haladó spirált eredményezve -  fokozatosan növelik a felfedezőkedvét, amelyek az ügyességnek adnak teret. Ezek az apró lépésekből álló ügyességi fejlődések még több pozitív érzelmet generálnak, addig-addig míg ki nem teljesedik az az „erőforrás-bankszámláa” amiből majd nap mint nap erőt merít.
  Gyermekünk élete folyamán számtalan kihívással fog szembesülni, pár hónapos kortól élete végéig, amelyeket minél nagyobb tapasztalattal, kitágított viselkedéskészlettel tud legyőzni. Ez a többlet egy boldogabb életet eredményez, amely minden anya vágya. Véleményem szerint kötelességünk is támogatni őket abban, hogy boldog, kiteljesedett életet élhessenek.

 

Címkék: kapcsolatunk gyermekünkkel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaszerep.blog.hu/api/trackback/id/tr851818811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása